dinsdag 3 juni 2014

Hoe solliciteren wij?



06062012-solliciteren

Hoe zoeken we naar vacatures? Hoe verloopt het sollicitatieproces, en hoe gedragen werkgevers zich? Ben ik nou de enige die geen reactie op mijn brieven krijgt? - Erik Hoorn

Het is zinvol om inzicht te krijgen in bovenstaande vragen. Niet alleen kan je van elkaar leren, maar het is ook interessant om jouw manier van solliciteren te vergelijken met de wijze waarop werkgevers werven. Doe daarom mee met de enquête van vereniging TalentPlus - afdeling Den Haag. Tot 11 juni kan je deelnemen. Daarna publiceren we de resultaten op deze blogsite, zodat iedereen haar voordeel er mee kan doen.

Uiteraard is de enquete anoniem. 

Start HIER de enquete

5 Juni: een kleine tussenstand: Merendeel sollicitanten laat het bij het inzenden van een brief en CV. Bel!!!


Al na een dikke dag 20 reacties. Dat is voor een dergelijke enquete een hoge respons. Vooruitlopend op het publiceren van de resultaten na 11 juni viel het oog op de tussenresultaten met betrekking tot de manier waarop wij onze belangstelling kenbaar maken. Het merendeel stuurt een brief plus CV. Keurig. 

Maar een klein deel van ons laat kansen onbenut, of bezorgt zich onnodig veel werk. Neem nou het bellen. Een klein deel van ons belt van te voren. En dan is er een lichte voorkeur voor de HR afdeling en niet voor de beslisser. Door te bellen krijg je een eerste indruk van het bedrijf en de baan, en met name de manager krijgt ook een indruk van jou. Als het gesprek tot de conclusie leidt dat solliciteren niet vruchtbaar is, dan scheelt het jou nodeloze brievenschrijverij. Dat is één. Door niet te bellen val je niet op, en ontneem je jezelf de kans om een "klick" te creëeren. Dat is twee.

Bovenstaand doorkijkje geeft een indruk van ons gedrag, en wat we met de resultaten kunnen doen. Heb je nog niet de enquete ingevuld? Help jezelf en anderen door dit alsnog te doen en het beeld scherp te krijgen!

8 juni: tussenstand: Slechts 2% van de sollicitaties leidt tot een eerste gesprek
Het statement: Ïk solliciteer me suf, maar er komt niets uit voort" wordt bevestigd in de enquête. Wat blijkt: slechts 2% van alle gerichte en open sollicitaties leidt tot een uitnodiging. Mocht je je dus letterlijk een slag in de rondte solliciteren, en teleurgesteld zijn als gevolg van een erg magere oogst.

Rest de vraag: Hoe vaak solliciteert men dan?  De verdeling van het aantal gerichte sollicitaties is als volgt:
Bijna 
 
39% verzendt 0-19 sollicitaties per half jaar, 26 procent solliciteert tussen de 20 en 39 keer per half jaar.
 
 



1 opmerking:

  1. Goede enquête, ipv onderbuik gevoel nu eens wat hardere cijfers. Echter de data wordt wel kwalitatief beter als er meerdere mensen deze enquête invullen. Een idee om dit via mail dit te delen met onze overige TP clubs in Nederland?

    BeantwoordenVerwijderen